Oefentherapie mensendieck

De oefentherapeut Mensendieck is een paramedische behandelmethode gericht op het behandelen en voorkomen van klachten die kunnen ontstaan door een ongunstige houding en bewegings tijdens dagelijkse activiteiten. De theraeut kijkt altijd naar de gehele houding en zijn bewegingsgedrag. Ze geeft meer inzicht in de oorzaak van de klachten en biedt handvatten om deze definitief op te lossen of te verminderen.

Bewegingen die normaal vanzelfsprekend uitgevoerd worden, kunnen op een gegeven moment door bijvoorbeeld pijnklachten of aanwensels, denk hierbij aan een onjuiste werkhouding, veranderen en voor klachten zorgen. Het je hier bewust van worden met daarnaast weer een optimaal gebruik van het lichaam zijn belangrijk. er wordt gewerkt aan het aanpassen van een houding en beweging, met adviezen voor gewoonten in het dagelijks leven en bewustwording in het zelf opvangen van klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rug-, arm-, nek-, hoofdpijn-, heup- en bekkenklachten (zwangerschap), maar ook aan reumatische en artroseklachten.

Naast reguliere oefentherapeut is Fieke ook psychosomatisch oefentherapeut. De gespecialiseerd psychosomatisch oefentherapeut kijkt naar de bio-psycho-sociale factoren, dus zowel naar het lichaam als de invloeden van de geest (denk aan lekker in je vel zitten, werkdruk, verdriet) als de sociale omgeving. Immers, lichaam en geest bëinvloeden elkaar. Het doel is dan ook om met lichaam en geest weer in balans te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hyperventilatie, spanningsklachten, burn-out, stressklachten etc. waarmee ik je kan helpen.

Doordat er extra kennis is opgedaan via scholingen en ervaringen, ben ik aangesloten bij:

–  Parkinsonnet
–  Netwerk Chronische Pijn.

Voor mij is (psychosomatische) oefentherapie:

‘ Iemand helpen de kracht en tools te geven om zelf iets aan het probleem te doen ‘

Naast individuele behandelingen in de praktijk, kom ik ook bij mensen thuis en doe ik groepsbehandelingen zoals een Parkinsongroep op de maandagavond in deze praktijk