Kerklaan 15 9679 AD Scheemda Tel:0597 - 592636

Welkom bij Fysiotherapie Mulder

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke fysiotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes. Onze enthousiaste therapeuten staan graag voor u klaar

Chronisch Zorgnet

Chronisch ZorgNet

Binnen Chronisch zorgnet zijn wij aangesloten bij alle mogelijke disciplines en kunt u begeleiding krijgen bij de volgende aandoeningen:

COPD

Osteoporose

Cardiovasculaire Problematiek

Coronarevalidatie

Fit for Surgery

Perifeer arterieel vaatlijden

Wat is perifeer arterieel vaatlijden?

Bij perifeer arterieel vaatlijden, ook wel bekend als etalagebenen, is sprake van een vernauwing in de slagaders die naar de beenspieren gaan. In rust kunnen de spieren nog van voldoende bloed en dus zuurstof worden voorzien, maar bij inspanning is er een tekort. De spieren vragen dan om meer zuurstof dan de slagader door de vernauwing kan laten. Dit leidt tot krampachtige pijn of een doof gevoel bij inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn. Patiënten proberen de pijn voor anderen te maskeren door bijvoorbeeld stil te staan voor een etalage. Zo krijgen de benen rust en trekt de pijn weg. Daarom wordt de aandoening ook wel etalagebenen genoemd.

De vernauwing in de slagaders wordt veroorzaakt door slagaderverkalking die zich niet beperkt tot de slagaders in de benen. Slagaderverkalking is een langzaam proces van ophoping van bloedplaatjes, bloedcellen en cholesterol in de vaatwand. Hierdoor wordt de vaatwand nauwer en stugger. Door het geleidelijke verloop van slagaderverkalking krijgen de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van.

Naar schatting heeft 3% procent van 55-plussers last van deze aandoening en 14% van 70-plussers. Factoren die de kans op perifeer arterieel vaatlijden vergroten en de aandoening sneller doen verergeren zijn roken, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, te weinig beweging, ongezonde voeding, diabetes en overgewicht. Roken is verreweg de grootste risicofactor. Meer dan 25% van het totale risico kan toegeschreven worden aan roken.

De behandeling

Uit onderzoek is gebleken dat gesuperviseerde looptherapie een effectieve behandeling is voor deze groep mensen. Om de pijnklachten te vermijden gaan veel mensen juist op een inefficiënte manier lopen. Dit kost het lichaam veel extra onnodige energie en zuurstof. Looptraining onder begeleiding verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee bij aan het verminderen van de pijnklachten.

De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar soms ook uit andere specifieke en spierversterkende oefeningen. Daarnaast wordt gestimuleerd om een gezonde leefstijl aan te houden voor dagelijks onderhoud.

De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering, deze vergoeding bedraagt maximaal 37 behandelingen per jaar.

 

Uw therapeut