Scoliose management – Fysiotherapie G. Mulder – Scheemda
Kerklaan 15 9679 AD Scheemda Tel:0597 - 592636

Welkom bij Fysiotherapie Mulder

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke fysiotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes. Onze enthousiaste therapeuten staan graag voor u klaar

Scoliose management

 

Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom welke te verdelen is in 2 soorten. De structurele scoliose is een afwijking in de wervels zelf. De functionele scoliose is zichtbaar bij een beenlengteverschil, eenzijdige sport or bijvoorbeeld door een bepaalde passieve zithouding. De rug past zich hierbij als het ware aan waardoor er een scoliose kan ontwikkelen.

In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose, hier komen elk jaar ongeveer 1000 nieuwe patiënten bij. Het betreft voornamelijk meisjes van 10-18 jaar.

 

Gevolgen van scoliose

Waar je bij scoliose op moet letten zijn longproblemen, pijnklachten, een verlaagde belastbaarheid en moeheid. De longproblemen komen doordat de ribben zich gaan vervormen omdat ze zich aanpassen aan de stand van de wervels, de ribben worden aan 1 kant langer doordat er meer kraakbeen tussen komt. Hierdoor wordt aan 1 kant de longinhoud verkleint waardoor er longproblemen ontstaan. Tevens zakt hierbij het middenrif in elkaar. De moeheid komt doordat er verklevingen ontstaan in de buik door samentrekkingen vanuit de rug. Hierdoor kunnen de darmen minder goed werken waardoor je minder voedingsstoffen kan opnemen en er een verminderde zuurstofopname is.

 

 

Een brace, ja of nee?

Een brace kan zeker goed zijn, maar let dan op het soort brace. Dit moet een flexibele sportbrace zijn en geen stugge brace. Een brace werkt wanneer het ongeveer 16 uur per dag gedragen wordt, hoe langer hoe beter. Belangrijk is dat het heiligbeen vrij blijft omdat hierdoor je een volledige heupfunctie behoudt.

 

Behandeling

Fase 1: activeren van de juiste voetspieren en correctie oefeningen rug, aanpassingen zooltjes/zitkussen.

Fase 2: vervorming aanpakken. Hierin worden de rug, heupen, knieën en enkels gecorrigeerd/ingestuurd.

Fase 3: ruimte en lengte creëren en trainen

Fase 4: long en thorax expansie trainen

Fase 5: cardio en kracht programma

 

Uw therapeut