Oncologische revalidatie – Fysiotherapie G. Mulder – Scheemda
Kerklaan 15 9679 AD Scheemda Tel:0597 - 592636

Welkom bij Fysiotherapie Mulder

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke fysiotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes. Onze enthousiaste therapeuten staan graag voor u klaar

Oncologische revalidatie

 

Wat is kanker

Kanker is een verzamelnaam voor verschillende ziekten wat als  kenmerk heeft dat er een ongeremde groei van lichaamscellen is. Tijdens de celdeling gaat er iets mis. Dit kan toeval zijn, maar dit kan ook door schadelijke invloeden van buitenaf. Voorbeelden hiervan zijn zonlicht, roken, giftige stoffen, voeding, virussen of radioactieve straling. Door deze fouten gaat de cel zich ongecontroleerd delen en ontstaat er een gezwel (tumor).

Een gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardige gezwellen groeien niet door ander weefsel heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Een voorbeeld hiervan is een wrat. Bij kwaadaardige gezwellen gaan de cellen zich afwijkend gedragen waardoor ze blijven groeien. Deze gezwellen kunnen omliggende organen binnendringen en beschadigen. Tevens kunnen de kankercellen losraken en door verspreiding op een andere locatie een nieuwe kwaadaardig gezwel vormen, dit wordt uitzaaiing genoemd.

 

Fysiotherapie bij kanker

De kwaliteit van leven wordt fysiek, psychisch en sociaal negatief beïnvloed. Wat wij voor u kunnen betekenen is dat wij de negatieve gevolgen van de medische behandeling verminderen. Tijdens de revalidatie wordt weerstandstraining en het trainen van het uithoudingsvermogen gecombineerd. Wij trainen via een bepaald trainingsschema wat ervoor zorgt dat u veel groeihormonen gaat aanmaken. Dit is belangrijk voor het herstel van de cellen die na chemotherapie of bestraling zijn beschadigd. Daarnaast is het belangrijk om zo veel mogelijk spiermassage te krijgen en zo weinig mogelijk vetmassa, dit omdat het vetpercentage verhoogd kan zijn bij mensen die revalideren van kanker.

De voordelen van weerstandtraining

  • De hersteltijd van het weefsel gaat omhoog
  • Ontstekingen gaan omlaag
  • Alertheid wordt verhoogd
  • Meer spiermassa, dus meer verbranding in rust
  • Meer stofuitwisseling, dus meer energie

Tijdens het trainen van het uithoudingsvermogen wordt er een hartslagmeter gebruikt. Dit om ervoor te zorgen dat u op de juiste frequentie gaat trainen.

Op dit moment vind de oncologische revalidatie individueel plaats.

 

Uw therapeut