Longrevalidatie astma en COPD – Fysiotherapie G. Mulder – Scheemda
Kerklaan 15 9679 AD Scheemda Tel:0597 - 592636

Welkom bij Fysiotherapie Mulder

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke fysiotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes. Onze enthousiaste therapeuten staan graag voor u klaar

Longrevalidatie astma en COPD

Wat is astma?

Bij astma is er sprake van een tijdelijke belemmering van de ademhaling wat optreedt door een bepaalde prikkel. Door deze prikkel ontstaat er een spasme van de kringspieren van de luchtwegen. Deze prikkel kan veroorzaakt worden door huisstofmijt, graspollen en haren van dieren. Bij chronische astma zijn er door veel ontstekingsreacties veranderingen opgetreden in de spiercellen rondom de luchtwegen. Hierdoor ontstaat er een extra vernauwing.

 

Wat is COPD?

COPD is een progressieve irreversibele luchtweginfectie. Dit houdt in dat de klachten zullen toenemen en dat de schade niet onomkeerbaar is. Door teveel slijmophoping kunnen er meer infecties ontstaan wat op den duur kans kan geven op longemfyseem. Bij emfyseem zijn de longblaasjes minder elastisch wat helaas niet te herstellen is. Door dit verlies kost het in- en uitademen veel moeite. Hierdoor zijn mensen met COPD bijna altijd moe en hebben ze moeite met inspanning.

 

De behandeling

Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat fysiotherapie effectief is bij Astma en COPD. De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit verschillende aspecten. Tijdens het trainingsdeel worden cardio- en weerstandstraining gecombineerd. Tijdens het behandeldeel wordt er gewerkt aan het releasen van de ribspieren en wordt er advies gegeven met betrekking tot levensstijl en voeding.

Tijdens de cardiotraining wordt er getraind met een hartslagmeter, hierdoor is precies te zien op welk niveau u moet trainen om de juiste trainingsprikkel te krijgen. De cardiotraining wordt vooral gedaan om het uithoudingsvermogen te trainen, hierdoor verbeterd het dagelijks functioneren.

Tijdens de weerstandstraining worden krachtoefeningen gedaan. Het effect hiervan is dat het groeihormoon toeneemt wat zorgt voor spiergroei en sneller herstel na belasting. Daarnaast neemt de insulinegevoeligheid toe waardoor de kans op diabetes afneemt. Tevens kunnen door deze training makkelijker vetten verbrand worden.

Daarnaast kan de behandeling bestaan uit het leren van ademhalingsoefeningen of uit het releasen van de ademhalingsspieren/middenrif zodat er een beter ademhalingspatroon gerealiseerd kan worden.

Tijdens de intake wordt er gekeken naar uw persoonlijke doelen en wordt er basisinformatie meegegeven over levensstijl en wat voeding bij Astma en COPD kan doen.

 

Wanneer?

Maandag en donderdag van 14.00 tot 15.00 uur

 

Uw therapeut