Dry Needling – Fysiotherapie G. Mulder – Scheemda
Kerklaan 15 9679 AD Scheemda Tel:0597 - 592636

Welkom bij Fysiotherapie Mulder

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke fysiotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes. Onze enthousiaste therapeuten staan graag voor u klaar

Dry Needling

Dry needling is een fysiotherapeutische behandelmethode waarbij met behulp van een naaldje spieren worden aangeprikt. Hiermee kunnen spierverhardingen (triggerpoints) worden uitgeschakeld. Doordat triggerpoints niet alleen lokale pijn, maar ook uitstralende pijn kunnen veroorzaken, kan dry needling een zeer gunstig effect hebben.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet. Bij dry needling wordt een kortere periode aangehouden.

 

Wat zijn triggerpoints

Bij een triggerpoint zijn een aantal spierezels op een bepaald punt meer samengetrokken dan andere spiervezels. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking en is er een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. Hierdoor wordt het overige deel van de spiervezel op grote spanning gehouden waardoor er vaak een stijf gevoel in de spier ontstaat. Triggerpoints kunnen ontstaan in allerlei situaties waarin spieren op een onprettige manie worden gebruikt. Dit kan door lichamelijke overbelasting of door psychologische oorzaken. Bij lichamelijke overbelasting kunt u denken aan het langdurig statisch aanspannen (zitten met opgetrokken schouders), verkeerde houding of zware inspanning. Bij psychologische oorzaken kunt u denken aan het uzelf opleggen van teveel druk of door het onderdrukken van emoties.

 

Hoe voelt dry needling?

Het inbrengen van het naaldje is eigenlijk niet te voelen. De fysiotherapeut gaat op zoek naar de triggerpoint en wanneer deze aangeprikt wordt spant de spier zich kort aan. Dit kan aanvoelen als een kramp gevoel. Hierna ontspant de spier zich weer direct. Na de behandeling kan het zijn dat het behandelde gedeelte wat stijf of vermoeid aan voelt, dit kan maximaal 72 uur duren. Vaak direct voelt u het effect, en dit is dat er een vergroting is van de beweeglijkheid.

 

Waarom werkt dry needling?

Het is wetenschappelijk bewezen dat dry needling een positieve bijdrage kan leveren, maar het exacte werkingsmechanisme is niet bekend. Vermindering van pijn wordt gerealiseerd doordat het inbrengen van het naaldje mechanische en biochemische reacties geven in de spier. Daarnaast is de lokale spieraanspanning tijdens de dry needling essentieel voor het herstel.

 

Uw therapeut