Oedeemtherapie – Fysiotherapie G. Mulder – Scheemda
Kerklaan 15 9679 AD Scheemda Tel:0597 - 592636

Welkom bij Fysiotherapie Mulder

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke fysiotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes. Onze enthousiaste therapeuten staan graag voor u klaar

Oedeemtherapie

 

U kunt bij de oedeemtherapeut terecht wanneer u last heeft van lymfoedeem of vochtophoping(en). Door vochtophoping kan er een zwaar of vermoeid gevoel in de arm of been zijn. Tevens kan er een strak en gespannen gevoel zijn rondom de pols, vingers, enkels, elleboog of knieën. Om verdere toename van de oedeem te voorkomen is het noodzakelijk om te gaan behandelen.

 

Wat is oedeem?

Het lymfstelsel is een netwerk van lymfvaten en lymfknopen door het gehele lichaam, in totaal aan 600 m2 weefsel. Het stelsel heeft als functie om te reinigen en om voor de afweer te zorgen. Lymfvaten nemen weefselvocht op, hierin zitten eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. De schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lympfknopen vernietigd. Deze knopen zitten met name in de liezen, oksels en in de hals.

Lymfoedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfsysteem. Deze storing kan zijn aangeboren, maar meestel treedt het op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren als gevolg van een operatie of bestraling. Naast dat lymfoedeem hinderlijk is, kan het ook ontstekingen en gewrichtsklachten tot gevolg hebben.

 

Wat doet de therapeut?

De behandeling hiervan bestaat uit oedeemtherapie. Dit kan bestaan uit manuele lymfedrainage (stimulatie van vochtopname door massage),  compressietherapie (zwachtelen) en bewegings- en ademhalingsoefeningen. De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling, de duur is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per persoon. Om de voortgang van de behandeling te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten.

 

Uw therapeut